Velkommen til fætter/kusine komsammen 28. september 2024
Arrangør: Susanne Pedersen
Aftenens fest menu
Forret:
Klassisk rejecocktail dertil brød og smør.
Hovedret:
Helstegt kalve og oksemørbrad med halve majskolber, ovnstegte gulerøder og squash blanding, flødebagte kartofler, baconrullet bønner, bearnaise sauce, flutes og smør.
Desert:
Fløde vanilje is på bund af makroner, marineret i filippinsk sødlig rom, toppet med flødeskum og chokolade chunks.
Indhold:
Forbind til vores Fibernet
Egeborgs historie
Kort over området
Bestil en Irsk kaffe
Morgenmad
Dyr på Egeborg
TV kanaler
Egeborg præsentationsfilm
Se vores udsendelser om høns
Lyt til information om stedet
Tilslut Fibernet
Du kan gratis tilslutte dig vores lynhurtige fibernet.
Netværk: Egeborg Fibernet
Kode: velkommen
Egeborgs historie
Egeborg er bygget i 1927. Det fungerede i mange år som husmandssted. I 1930’erne blev stedet udbygget og lavet om til en feriekoloni for københavnerbørn. Hver sommer kørte busser børn ud på landet, så de kunne holde ferie langt fra storbyens jag. Frivillige voksne sørgede for, at børnene fik en god sommerferie med masser af aktiviteter og god kost. Den skønne natur med de store rekreative muligheder, gav hundredevis af børn, gode oplevelser her på stedet helt frem til 1970’erne.
I 2007 købte Michael Egeborg og begyndte straks at omdanne en del af bygningerne til Bed & Breakfast drift. En større istandsættelse blev sat igang, og han laver stort set alting selv her. Der er hele tiden projekter igang for at optimere faciliteterne for Egeborgs gæster. I 2023 fik Egeborg nyt tag og i 2024 blev et stort solcelleanlæg monteret.
Michael driver desuden firmaet ‘Hønsegården.dk, som producerer hønsehuse og sælger høns til hele Sjælland.
Stedets gård kat hedder O’malley. 11 oktober 2024 flytter en ny lille kattekilling ind.
Feriekoloni
Skrevet af Joan Wilhelmsen.
(Hun var her i sommerferien som barn)
Landsforeningen Barnets Vel
Deres kontor lå på Langagervej 1. 2500 Valby
Formanden hed Svend jeg husker desværre ikke hans efternavn og min mormor Grethe Karen Nielsen nok mere kendt som moster Grethe, jeg mener hun var kasserer og bestyrer af Egeborg og stod for alle kontakter, og tog rundt for at få donationer og sørge for alt til bankospil og juletræsfest, og leje af Julemand mm de andre medlemmer husker jeg ikke så meget om.
Jeg hørte kun om dem når min mormor fortalte at hun skulle til generalforsamling, som jeg overhoved ikke anede hvad var, og dengang stillede man ikke så mange spørgsmål
Det var en lille forening på omkring 4-6 medlemmer som var baseret på frivillig hjælp.
Tæpper og lagner (som børnene sov med) hentede hun på Vester fængsel, som de udlånte til Egeborg ex antal uger om sommeren, der var 2 til 3 hold afsted hver sommer 3 uger af gangen afhængig af hvor mange hjælpere hun kunne skaffe.
Det var for at give børn i alderen 3-8 år fra stenbroen, (de fleste var fra Vesterbro) mulighed for at komme 3 uger på landet om sommeren, op til det skønne Egeborg i Skuldelev for et lille symbolsk beløb, de blev hentet i Bus i Skydebanegade og der blev de afleveret igen 3 uger efter, hvor forældrene stod og tog imod dem.
Der var i mellem 30 til 40 børn med af gangen, og ca. 8 damer til at passe på dem, de blev alle kaldt for moster, og nogle af dem havde selv deres egne børn med, de leveret frivillig arbejdskraft men fik kosten gratis, og mange af dem gjorde det flere år i træk fordi stedet var så vidunderligt, og samtidig havde de mulighed for at være i de dejlige naturomgivelser.
De havde deres frihed om aften, når børnene var blevet vasket og kommet i seng, og selvfølgelig havde fået deres go’nat historie. Det var en dejlig gåtur op til Skuldelev by på små 3 km eller ned til stranden og den lille havn igennem de mange små stier der fandtes.
Om efteråret afholdte foreningen bankospil i Saxogade, hvor de ligeledes også afholdte juletræsfest for alle Egeborgs feriebørn og forældre, det kunne også foregå i Folkets hus på Enghavevej alt efter hvor de kunne få plads.
De modtog donationer fra:
Vester fængsel: tæpper og lagner
De danske sukkerfabrikker på Østerbro Sukker mm
Ota Solgryn, cornflakes og guldkorn
Oxford mariekiks
Schulstad rugbrød lyst og mørkt og sigtebrød
Lurpak smør
Otto Mønsted Margarine
Mælk – fløde og æg, samt kartofler fra en bondemand i Skuldelev frisk leveret daglig
Måske der har været flere, men det er lige hvad jeg kan huske, jeg var ind imellem sammen med min mormor rundt med sporvong, til de steder hvor hun havde aftaler, de skulle jo vide hvilke datoer hun havde brug for deres hjælp, og dengang i 50’erne og 60’erne fandtes der ikke så mange telefoner i private hjem.
Beskrivelse af Egeborg:
I den første længe fandtes der 2 sovesale en på hver side af toiletterne og badeværelset i midten, til højre lå den sovesal hvor de mindste børn sov i køjesenge, og så stod der en voksenseng under vinduet til venstre hvor en af de voksne sov, som lyttede efter om natten. Der var en trappe op til første sal for enden af rummet i midten, hvor der var 2 voksne senge, en på hver side af vinduet og et lille bord under vinduet.
På hver side af trappen op til første sal lå 2 små værelser, som blev brugt til syge værelser, i værelset til højre der stod en jern tremmeseng til det syge barn til venstre i værelset og en voksenseng til højre lige ud for indgangen, til den som passet barnet. Og det samme i værelset til venstre, bare fordelt omvendt.
I mellemgangen over til den modsatte sovesal, hvor de lidt større børn sov, var der indgang fra venstre ud til bar & toiletter, mener der var 3-4 små børnetoiletter til venstre i rummet og håndvaske på modsatte side, gulvet var af cement eller beton, så der lå nogle træ måtter i midten og for enden var der udgang til det fri.
Gik man videre forbi toiletterne kom man over til den anden sovesal, der var træsenge, ikke køjesenge som inde ved de små, og igen en voksenseng lige til venstre ved indgangen, og modsat i rummet til venstre var der udgang til vaskerummet, man skulle ned af en lille trætrappe hvor der for enden af rummet var udgang til det fri.
Huset i midten: når man kom ude fra den lille gang fra toiletterne, var der indgang til 2 små stuer i forlængelse af hinanden med en glasdør i mellem. I den første lille stue til venstre var indgang ind til lederværelset, der sov moster Grethe, og lige ved siden af var døren ud til køkkenet. Den første lille stue blev brugt til spisestue af de voksne, og den næste med glasdøren i var den ”fine stue” med en lille sofa og sofabord og et par stole og for enden var der indgang til den gamle glas spisesal, vi fik at vide det var det eneste rum med lynafleder i, så hver gang det var lyn og torden blev vi placeret derude.
Hvor vi selvfølgelig, blev underholdt med forskellige aktiviteter, der blev fortalt historie og vi kunne lægge puslespil tegne og male eller lege forskellige sanglege, ja sunget blev der også, vi blev forkælet med saftevand, samt kiks og bolcher og pludselig var uvejret omme og vi kunne komme ud og lege i det fri igen.
Drengene elskede at lave indianerhytter inde i den lille granskov, der var altid stor aktivitet derinde med cowboy & indianer.
Der var forskellige små buske områder på pladsen og lidt op ad bakken, de blev brugt af pigerne som huler og den nede ved det store træ, hvor der lå en væltet træstamme blev brugt som butik og træstammen var disken, pengene var bladene fra buskene. Fantasien fik frit spil 😉
Kort over området
Bestil en irsk kaffe
Du kan bestille en dejlig vellavet Irsk Kaffe til at hygge med på Egeborg. Den er lavet efter den helt originale metode. Vi brygger en stærk kaffe på stempelkande. Puddersukker og original Tullamore Whiskey tilføres og fløden piskes let så den ikke er stiv men creamet og lækker. Cacao drysses på toppen.
Smag den – så ved du hvordan en rigtig irsk kaffe skal smage !
Pris 55 kr.
Bestil på vores support i nederste højre hjørne af skærmen.
Morgenmad
Egeborgs dejlige morgenmad består af:
Helt frisklagt æg (fra vores hønsegård)
Yoghurt
Fad med diverse kødpålæg og ost
Kurv med lunt assorteret hvedebrød samt rugbrød
Smør
Marmelade
Juice
Kande med mælk
The & kaffe
Frisk frugt
Pris 85 kr.
Serveres i fællesrummet på det tidspunkt du ønsker.
Dyr på Egeborg
På Egeborg bor gårdkatten O’malley. Han er 15 år gammel. Den 11. oktober 2024 flytter en ny lille kattekilling ind.
For enden af alleén holder 2 afrikanske dværgeder til. 10 Boergeder naturplejer den vilde natur på Åsen. Desuden er her typisk 200-300 høns i hønsebyen i weekenderne, som sælges der.
TV
Der er HELT NYE SMART TV
på alle værelserne samt i fællesstuen og i køkkenet.
Du kan se bl.a. se DR’s programmer samt TV2.
Vi har også vores egen kanal – Kanal Egeborg.
Desuden har alle TV apps, så du kan streame lige det du ønsker fra de tjenester du
selv har.
For at spare på stand-by strøm skal TV’ets strøm tændes på afbryderen bag TV’et i højre side.
Egeborg præsentasionsfilm
Vores udsendelser om høns
Vi har produceret en række udsendelser om livet med høns. Du kan bl.a. se, hvordan vi bygger et stort og flot hønsehus til Adam Price – laver hønsegård til Hella Joof – er på optagelser med høns til TV serien Badehotellet om meget mere.